Artroza si gonartroza – Intelegerea afectiunilor de acest tip

Sanatate

Artroza este una dintre cele mai comune afectiuni cronice ale articulatiilor, afectand milioane de oameni din intreaga lume. Gonartroza, sau artroza genunchiului, este o forma specifica de artroza care afecteaza articulatia genunchiului. Aceste afectiuni pot avea un impact semnificativ asupra calitatii vietii si mobilitatii. In acest articol, vom explora ce inseamna artroza, cum afecteaza articulatiile si oasele, si ce implica gonartroza in special.

Ce este artroza?

Artroza, cunoscuta si sub denumirea de osteoartrita, este o afectiune degenerativa a articulatiilor care apare atunci cand cartilajul care acopera extremitatile oaselor se deterioreaza treptat. Cartilajul deteriorat poate duce la frecarea oaselor intre ele, provocand durere, rigiditate si pierderea mobilitatii articulatiei afectate. Artroza poate afecta orice articulatie, dar este mai frecvent intalnita in articulatiile care suporta greutatea, cum ar fi genunchii, soldurile, coloana vertebrala si mainile. Pentru detalii click aici: pastile pentru artroza.

alimente-nepermise-pentru-gonartroza.jpeg

Cum afecteaza artroza articulatiile si oasele?

Durere si Inflamatie: Principalele simptome ale artrozei sunt durerea si inflamatia articulatiei afectate. Durerea poate fi constanta sau poate aparea in timpul miscarii articulatiei. Inflamatia poate duce la umflarea articulatiei si la senzatia de caldura.

Rigiditate: Artroza poate determina rigiditatea articulatiei, ceea ce face dificila miscarea acesteia. Rigiditatea este adesea mai accentuata dimineata sau dupa perioade lungi de inactivitate si poate fi insotita de o senzatie de “incalzire” a articulatiei in timpul miscarii.

Limitarea Mobilitatii: Pe masura ce artroza progreseaza, articulatia afectata poate deveni mai rigida si mai dificil de miscat. Aceasta poate duce la limitarea mobilitatii si la dificultati in indeplinirea activitatilor zilnice, cum ar fi mersul pe jos, urcatul scarilor sau indoirea genunchilor.

Deformare Articulara: In unele cazuri severe, artroza poate determina deformarea articulatiei afectate. Aceasta poate fi insotita de cresteri osoase (osteofite) in jurul articulatiei si de modificari ale formei si alinierii oaselor. Pentru detalii click aici: pastile pentru articulatii si oase.

ce-este-gonartroza.jpeg

Gonartroza – Ce implica afectiunea genunchiului?

Gonartroza este o forma specifica de artroza care afecteaza articulatia genunchiului. Este una dintre cele mai comune cauze ale durerii la genunchi si poate avea un impact semnificativ asupra functiei genunchiului si calitatii vietii. Gonartroza poate fi cauzata de mai multi factori, cum ar fi uzura articulatiei in timp, leziuni anterioare ale genunchiului sau predispozitia genetica.

Semnele si simptomele gonartrozei sunt similare celor ale artrozei in general, inclusiv durerea, inflamatia, rigiditatea si limitarea mobilitatii articulatiei genunchiului. In plus, gonartroza poate provoca si slabiciune musculara in jurul genunchiului, ingreunand si mai mult mobilitatea si functia articulatiei. Pentru detalii click aici: cele mai bune pastile pentru gonartroza.

Tratament si management

Tratamentul pentru artroza si gonartroza are ca scop gestionarea simptomelor, incetinirea progresiei bolii si imbunatatirea calitatii vietii. Acesta poate include:

Medicatie: Analgezicele si antiinflamatoarele non-steroidiene pot ajuta la controlul durerii si inflamatiei.

Terapie Fizica: Exercitiile de intarire si intindere musculara pot ajuta la mentinerea flexibilitatii si a mobilitatii articulatiei.

Pierdere in Greutate: Reducerea greutatii corporale poate reduce presiunea exercitata asupra articulatiilor si poate imbunatati simptomele.

Dispozitive de Sustinere: Utilizarea bastoanelor, a genunchierelor sau a altor dispozitive de sustinere poate ajuta la usurarea presiunii pe articulatia genunchiului.

In cazurile severe sau in care tratamentul conservator nu este eficient, pot fi considerate optiuni chirurgicale, cum ar fi artroplastia (inlocuirea articulatiei) pentru tratarea gonartrozei.

Artroza si gonartroza sunt afectiuni comune care afecteaza articulatiile si oasele, provocand durere, inflamatie si limitarea mobilitatii. Este important sa consulti un medic pentru evaluare si tratament adecvat daca experimentezi simptomele artrozei sau ale gonartrozei, pentru a gestiona corect afectiunea si a imbunatati calitatea vietii.

Distribuie Articolul